Protezy zębowe

protezy-zebowe_wiem_o_zdrowiu

Forum -> proteza zębowa

Tytuł:proteza zębowa
Autor:stanisław
10.3.2011, 09:23
witam od kilku dni mam prozeze górną i dolną z górną jest ok ale dolnej nie moge założyć bo kiedy próbuje to mnie strasznie boli .niestety mój dentysta wyjechał na urlop i dopiero będzie za około 2 tygodnie a do innego nie pójde więc dolna leży a górną zakładam jak gdzieś wychodze i przez to nie moge sie przyzwyczaić czy ja moge nosić ją przez pare dni i wogóle jej nie wyciągać póki sie do niej przyzwyczaje chcę spróbować włożyć też dolną i ją jak najdłużej nosić mimo bólu ale niewiem czy moge

Autor:elżbieta
10.3.2011, 14:34
Witam! Protezę górną można nosić cały czas można w niej nawet spać jeśli nie przeszkadza w zgryzie i nie boli, jednak trzeba pamiętać aby wyciągać ją do istotna mycia.(higiena protez jest bardzo )jeżeli chodzi o protezę dolną twierdzi pan, że boli przy zakładaniu. Moim zdaniem proteza wymaga małej korekty tzn. podpiłowania przez protetyka. może warto poczekać na powrót lekarza bo nie ma nic gorszego niż odleżynka w jamie ustnej. Adaptacja protez może trwać ponad miesiąc. Bardzo dobrze jest ssać cukierki typu landrynki to powoduje większą produkcję śliny, a co za tym idzie proteza się lepiej adoptuje do podłoża i nie mamy wtedy poczucia ciała obcego w jamie ustnej

Autor:julia
14.3.2011, 08:23
jeżeli boli cię to może spróbuj lek przeciwbólowy polecam pyralginę

Autor:przemek
14.3.2011, 12:41
no tak pyralgina jest najlepsza na każdy ból

Autor:ela
15.3.2011, 09:00
ja też miałam problem z proteza i faktycznie pomoglo mi również ssanie landrynek

Autor:Adrian
18.3.2011, 08:39
spróbuj jeszcze smarować dziąsła maściami, które są do tego przeznaczone.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest mniejsze: kałuża czy morze?

protezy-zebowe_ciekawostki

Ciekawostki

Buty ortopedyczne
Oczywiście, najlepiej byłoby nosić buty, które nie są ani za ciasne, ani zbyt wysokie (wskutek nieprawidłowego montażu obuwia to kobiety znacznie częściej od mężczyzn cierpią z powodu stóp) jednak tyle okoliczności wymaga od nas stosownego stroju, włączając w to buty… Świetnym rozwiązaniem są buty ortopedyczne.

Czy wiesz, że...

Krzywica jest dolegliwością będąca powodem niedoboru witaminy D. Niedobór ten doprowadza do upośledzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej. Na wystąpienie tej dolegliwości najbardziej narażone są niemowlęta szybko rosnące, otyłe oraz karmione mlekiem krowim.

Polecamy

Protezy szkieletowe
Protezy szkieletowe wykonane są z metalu i akrylu. Są one wygodne dla pacjenta dzięki ograniczeniu do minimum płyty podniebiennej. Nie uszkadzają przyzębia i w sposób fizjologiczny przenoszą siłę żucia równomiernie na wszystkie zęby. Dzięki temu, że trzon protezy wykonany jest z metalu stabilnie i mocno trzyma się ona podłoża.

Pyralgina (metamizolum natricum) jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym z grupy pochodnych pirazolonu o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym (silniejszym od salicylanów) i przeciwzapalnym. Działa również słabo rozkurczowo na mięśnie gładkie, uspakajająco i przeciwwysiękowo. Mechanizm jej działania polega na hamowaniu aktywności enzymu - cyklooksygenazy w ośrodkowym układzie nerwowym.