|
jak posklejać protezę zębową (wnunia) |
|
|
Moja babcia ma 79 lat i kłopoty z poruszaniem, wstaje radzi sama ze sobą ale jeździ na wózku po domu bo ma panewki biodrowe wytarte. Jechała do zlewu żeby założyć protezę no i wypadła jej chciała ją podnieść i najechała kółkiem od wózka na protezę a ta w połowie pękła. Babcia jest załamana i martwi się że będzue musiała jeszcze raz robić te wszystkie pomiary a jest ograniczona ruchowo. Czy można posklejać taką protezę??? (więcej...) |
|
|
ucisk protezy na górne podniebienie (Tadeusz56) |
|
|
Wymieniłem protezę i mam problem bo uwiera mi noszę ją już miesiąc a ona nie dopasowała się a w tym ciasnym miejscu u góry podniebienia zrobiła mi sie rana, nie wiem czy mam na jakiś okres odstawić powrócić do starej i poczekać aż rana się zagoi i znowu próbować nosić czy dalej męczyć tą samą. (więcej...) |
|
|
jak obchodzić się z protezą (Karinkaa) |
|
|
Protezy zębowe nigdy nie mogą być suche w czasie gdy się ich nie używa powinno się je zamoczyć w letniej wodzie nigdy nie gorącej i najlepiej z środkiem czyszczącym corega, należy uważać żeby proteza nie upadła na twarde podłoże ponieważ jest delikatna i może ulec uszkodzeniu. Protezy powinno się czyścić każdego dnia żeby mieć później świeży oddech, oraz żeby proteza nie uległa przebarwieniu. Zalecane jest także szczotkować rano podniebienie, dziąsła i język żeby pobudzić krążenie. (więcej...) |
|
|
proteza zębowa (stanisław) |
|
|
spróbuj jeszcze smarować dziąsła maściami, które są do tego przeznaczone. (więcej...) |
|
|
jak uniknąć przedostawania się jedzenia pod protezę (Anna50) |
|
|
Mam 50 lat i już się dorobiłam protezy, ostatnio ją odebrałam od protetyka. wiem, że ciężko się do tego przyzwyczaić i ja właśnie przechodzę ten problem. Ale najgorzej drażni mnie to że jedzenie przedostaje i się pod spód i czuję dyskomfort. Doświadczeni forumowicze jak sobie z tym radzić? (więcej...) |
|
|
jak się robi protezę (Maria55) |
|
|
Witam. Mnie też już dotknął ten problem mam 55 lat i muszę wykonać sobie protezę ze względu na duże braki w uzębieniu. Chciałam was doświadczonych podpytać na jakiej zasadzie jest wykonywana proteza, chodzi mi o to jak to się odbywa, czy robi się jakieś wymiary zębów? Czy ktoś wie na czym to polega? (więcej...) |

Buty ortopedyczne
Oczywiście, najlepiej byłoby nosić buty, które nie są ani za ciasne, ani zbyt wysokie (wskutek nieprawidłowego montażu obuwia to kobiety znacznie częściej od mężczyzn cierpią z powodu stóp) jednak tyle okoliczności wymaga od nas stosownego stroju, włączając w to buty… Świetnym rozwiązaniem są buty ortopedyczne.
Krzywica jest dolegliwością będąca powodem niedoboru witaminy D. Niedobór ten doprowadza do upośledzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej. Na wystąpienie tej dolegliwości najbardziej narażone są niemowlęta szybko rosnące, otyłe oraz karmione mlekiem krowim.
Protezy szkieletowe
Protezy szkieletowe wykonane są z metalu i akrylu. Są one wygodne dla pacjenta dzięki ograniczeniu do minimum płyty podniebiennej. Nie uszkadzają przyzębia i w sposób fizjologiczny przenoszą siłę żucia równomiernie na wszystkie zęby. Dzięki temu, że trzon protezy wykonany jest z metalu stabilnie i mocno trzyma się ona podłoża.